Εορτή 2023

Το απόγευμα της Παρασκευής 30ης Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού στο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου. Συμμετείχαν ιερείς του Αγρινίου, με επικεφαλής τον Αρχιμ. Λαυρέντιο Καρανάσιο, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και Πνευματικό Υπεύθυνο της Χριστιανικής Ενώσεως και πλήθος πιστών.

Κατά το κήρυγμα του αναφέρθηκε στην αγάπη, την κινητήρια δύναμη που οδήγησε τους Αγίους Αναργύρους στις υπερβάσεις που έκαναν, στη διαδρομή που βάδισαν, στα ύψη της αρετής στα οποία ανήλθαν και στην μεγάλη προσφορά τους προς τον πάσχοντα άνθρωπο. Προσεγγίζοντας την έννοια της αγάπης πνευματικά και εκκλησιαστικά την χαρακτήρισε μια συγκλονιστική εμπειρία και όχι ένα φευγαλέο συναίσθημα. Η αγάπη των Αγίων Αναργύρων εκφράστηκε στη σχέση τους με το Θεό, με τον συνάνθρωπο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός αγάπησαν τον Θεό εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της ισχύος και εξ όλης της διάνοιας τους. Όταν ο άνθρωπος αγαπά τον Θεό ποθεί η κοινωνία μαζί Του να είναι διαρκώς εκφραζόμενη μέσα στη ζωή του και μάλιστα να μην επισφραγιστεί με τον σωματικό θάνατο, αλλά να αποκτήσει την εσχατολογική προοπτική της αιωνιότητας.

Η αγάπη προς τον συνάνθρωπο δεν είναι μία ιδεολογία που περιορίζεται μόνο σε ένα θεωρητικό επίπεδο, αλλά η εναγώνια προσπάθεια του ανθρώπου να εκφράσει και να αποδείξει την αγάπη του μέσα από τη σχέση του με τον άλλο άνθρωπο. Ο Κοσμάς και ο Δαμιανός μέσα από την επιστημονική τους ιδιότητα και το επάγγελμα του ιατρού που ασκούσαν, συναντούσαν αγαπητικά τον συνάνθρωπο και τον συνέδραμαν στην πιο κρίσιμη καμπή της ζωής του, την ασθένεια, προσφέροντάς του τις ιατρικές υπηρεσίες, χωρίς αντάλλαγμα.

Η γνήσια αγάπη προς τον εαυτό μας, μας οδηγεί να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε πλασμένοι μόνο για τα επίγεια, αλλά προσδοκούμε την αιωνιότητα, αγωνιούμε και λαχταρούμε την επουράνια Βασιλεία. Αυτό ζύγισαν ο Κοσμάς και ο Δαμιανός με προσεκτικό τρόπο στη ζωή τους και είδαν τον συνάνθρωπο ως την προέκταση της εικόνας του Θεού στη ζωή τους. Είδαν την επιστήμη ως εφαλτήριο φιλανθρωπίας και τα χαρίσματά τους ως τη δωρεά του Θεού. Γι’ αυτό και ο Θεός συνδύασε στην προσωπικότητά τους την επιστήμη με την Χάρη, την δύναμη του μυαλού με την ευλογία του Παναγίου Πνεύματος και έγιναν πηγή ιαμάτων.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις