Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου

Κεντρική θέση στο χώρο του Γηροκομείου της Χ.Ε.Α. καταλαμβάνει ο ιερό ναός του Αγίου Βασιλείου. Η οικοδόμηση άρχισε το 1970 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1976. Δόθηκε το όνομα του Αγίου Βασιλείου, τιμώντας της “Βασιλειάδα” του με τα πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαΐου 2015 υπό του επισκόπου Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Κοσμά. Τότε τοποθετήθηκαν στην Αγία Τράπεζα ιερά λείψανα των Αγίων Αναργύρων, του Αποστόλου Σωσιπάτρου και του Αγίου Δημητρίου του μυροβλήτου.

Οι εικόνες του τέμπλου αγιογραφήθηκαν από την Αδελφότητα Αβραμαίων Νέας Σκήτης του Αγίου Όρους. Στην είσοδο του ναού μάς υποδέχεται παλαιά εικόνα (1875) της Υπεραγίας Θεοτόκου σε προσκυνητάρι. Προσκυνούμε τα άγια λείψανα του ιερομάρτυρος Αγίου Βλασίου, Αγίου Δημητρίου, Αγίου Χαραλάμπους, Αγίου Βλασίου Σκλαβαίνων, Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, Μεγάλου Βασιλείου και Αγίου Γεωργίου τροπαιοφόρου. Ο ναός είναι πλήρως αγιογραφημένος με δωρεές ευεργετών. Το όμορφο καμπαναριό δώρισε το ίδρυμα “Λαιμός” και ο αρχιτέκτων Παππάς. Λειτουργεί μονάδα ψύξης και θέρμανσης, δωρεά ανωνύμου γυναικός.

Ο ιερός ναός αποτελεί το κέντρο της λατρευτικής ζωής των τροφίμων. Τελείται η θεία λειτουργία, χαιρετισμοί και παρακλήσεις προς την Παναγία, το ευχέλαιο. Πανηγυρίζει την 1η Ιανουαρίου, στην εορτή του Μεγάλου Βασιλείου. Επίσης, την Μεγάλη Παρασκευή στολίζεται ο επιτάφιος και ψάλλονται τα εγκώμια. Στην Ανάσταση όλοι μαζί με τις λαμπάδες και τα κόκκινα αυγά ψάλλουμε το “Χριστός ανέστη”. Για την τέλεση των ακολουθιών προσφέρονται με προθυμία ιερείς της περιοχής του Αγρινίου, καθώς και ιεροψάλτες, όπως και διάκονοι στο ιερό βήμα.

Η εξομολόγηση των τροφίμων επισφραγίζεται με την προσέλευση στη Θεία Κοινωνία. Η αρχή και το τέλος της ζωής του Γηροκομείου μας αποτελεί ο ιερός ναός του Αγίου Βασιλείου. Πολλή χαρά δοκιμάζουν οι ηλικιωμένοι, όταν προσέρχονται. Δοξολογία ανήκει στον φιλάνθρωπο Κύριό μας Ιησού Χριστό γι’ αυτή την ευλογία.

Σχετικές δημοσιεύσεις