Ρεπορτάζ για εθνική εορτή

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου και ο εξώστης το απόγευμα της 25ης Μαρτίου 2024 για την καθιερωμένη εορταστική εκδήλωση τιμής στην εθνική μας παλιγγενεσία. Μετά την προσευχή, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του σωματείου κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους κληρικούς και λαϊκούς, κάνοντας αναφορά στην αρετή και ανδρεία των ηρώων προγόνων μας και το χρέος μας απέναντί τους.

Ακολούθησε η θεατρική παράσταση “ο Κολοκοτρώνης και η νίλα του Δράμαλη”. Το σενάριο προερχόταν από το σχετικό βιβλίο του συγγραφέα Βασίλη Ρώτα και έπαιξαν 30 μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Η ιστορία ξεκινούσε από την άνοιξη του 1822, όπου ο ήρωας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιορκία της Πάτρας. Η επέλαση του Μαχμούτ Δράμαλη πασά με 30.000 στρατιώτες οδήγησε την ηγεσία των Ελλήνων, πολιτική και στρατιωτική, να αποδεχθούν το ευφυές σχέδιο του αρχιστράτηγου και να αμυνθούν στα στενά των Δερβενακίων, γεγονός που επέφερε την ολοκληρωτική καταστροφή των Τούρκων.

Η χορωδία των Χαρούμενων Αγωνιστριών με τη συνοδεία μουσικών οργάνων απέδωσε επίκαιρα τραγούδια. Την εκδήλωση έκλεισε ο αρχιμ. Λαυρέντιος Καρανάσιος, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, υπεύθυνος του πνευματικού έργου της Χ.Ε.Α. Υπογράμμισε τις ικανότητες , αλλά και αρετές του Γέρου του Μωριά, όπως αποτυπώνονται στα απομνημονεύματά του και άλλα κείμενα της εποχής. Κατέληξε με την αισιόδοξη προοπτική ότι η πατρίδα μας δεν χάνεται, όσο υπάρχουν νέοι και νέες που εμπνέονται από τους ήρωες προγόνους μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ψαλμώδηση του εθνικού ύμνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις