Βόρειος Ήπειρος – Γη Ελληνική!
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 ομάδα νέων φοιτητών και επιστημόνων πραγματοποιήσαμε εκδρομή – προσκύνημα στην Βόρειο ήπειρο, όντας μάρτυρες ενός τόπου ελληνικού, μαρτυρικού, αιματοβαμμένου από χιλιάδες αγωνιστές. Μάλιστα, έναν από αυτούς είχαμε τη μεγάλη χαρά και ευλογία να τον έχουμε μαζί μας, τον κ. Κώστα Κυριακού, ένα ζωντανό θρύλο του Βορειοηπειρωτικού αγώνα. Είναι νομικός, συγγραφέας και πρώην πολιτικός κρατούμενος επί καθεστώτος του Χότζα και τώρα ζει στην Αθήνα και προσπαθεί να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα του αγώνα όλων των Ελλήνων και Βορειοηπειρωτών.
Ξεκινήσαμε πρωί-πρωί από το Αγρίνιο με πρώτη στάση την Δερβιτσάνη – χωριό όπου έμεινε και έζησε ο κ. Κώστας. Το συγκεκριμένο χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα κι έχει έντονη ελληνική παρουσία με αρκετούς Έλληνες Βορειοηπειρώτες να κατοικούν εκεί και με πολλά πολιτιστικά και ελληνικά στοιχεία. Γνωριστήκαμε με τους κατοίκους, μας ξενάγησαν στο χωριό, μας εξέφρασαν το «παράπονό» τους για την απουσία της Ελλάδας και των Ελλήνων στον τόπο τους και τους αποχαιρετήσαμε με την υπόσχεση της εκ νέου παρουσίας μας εκεί στο εγγύς μέλλον.
Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς την Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, η οποία φιλοξενεί το στρατιωτικό κοιμητήριο Κλεισούρας με τους τάφους των ηρώων του έπους του ‘40. Το συγκεκριμένο νεκροταφείο έγινε με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, όπως και η ανέγερση της Ιεράς Μονής. Αφού τελέσαμε τρισάγιο στους ήρωες πεσόντες του έπους, γνωρίσαμε τον ηγούμενο της Μονής και ο ξεναγός (φίλος του κ. Κώστα) μάς εφοδίαζε συνεχώς με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Επόμενη στάση το Αργυρόκαστρο. Μαζί με τους Άγιους Σαράντα είναι ένα από τα κέντρα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και στην πόλη υπάρχει ελληνικό προξενείο. Εκεί εδρεύει επίσης και η Ιερά Μητρόπολη Αργυρόκαστρου, στην οποία υπάγεται όλη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Στο κάστρο της πόλης βρίσκονται οι περίφημες φυλακές, στις οποίες διώχθηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας την περίοδο του κομμουνισμού του Χότζα. Μάλιστα, ο κ. Κώστας (ήταν ανάμεσα στους βασανισθέντες) μας περιέγραφε συγκινητικά όλα αυτά που είχε περάσει στον τόπο του «μαρτυρίου» του.
Γεμάτοι από περηφάνια και νοσταλγία για την αλύτρωτη Βόρειο Ήπειρο, φθάναμε στο τέλος της εκδρομής μας. Αν και είχε σουρουπώσει, δεν γινόταν να μην σταματήσουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και προσευχής στο νεότερο ήρωα του αγώνα, τον Κωνσταντίνο Κατσίφα. Ο Κωνσταντίνος ήταν ένα νέος άνθρωπος, 35 χρόνων, που αγαπούσε την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και, όπως αγωνιούσε για το μέλλον των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, έτσι αγωνιούσε και για την πορεία όλων των εθνικών μας θεμάτων. Τις παραμονές της 28ης Οκτωβρίου του 2018 άρχισε να δουλεύει για την προετοιμασία της επετειακής εορταστικής εκδήλωσης που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο χωριό του, με την παρουσία επισήμων από την Ελλάδα και εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης. Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, τη RENEA, ενώ ο ίδιος ήταν περικυκλωμένος και κατ’ ουσίαν άοπλος, αφού το όπλο που είχε έριχνε αβολίδωτα και όχι πραγματικές σφαίρες. Τα γεγονότα αυτά συνέβησαν στο χωριό του στους Βουλιαράτες, όπου και τελέσαμε την επιμνημόσυνη δέηση και ευχηθήκαμε για την ψυχή του αλλά και για όλους τους ήρωες και αγωνιστές του αγώνα.
Καθώς η εκδρομή μας έπαιρνε τέλος και επιστρέφαμε στην Ελλάδα συνειδητοποιήσαμε το μεγάλο δώρο του Θεού σε εμάς στην Ελλάδα να μπορούμε να εκφράζουμε την πίστη μας ελεύθερα και πήραμε μαθήματα ανδρείας και υπομονής από τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας, οι οποίοι παρά τη σκληρότητα του προηγούμενου αιώνα παραμένουν Έλληνες στη συνείδηση και Χριστιανοί Ορθόδοξοι.